Vanaf 2 stuks: CODE: 10%KORTING vanaf 3 stuks CODE: 15%KORTING
Vanaf 2 stuks: CODE: 10%KORTING vanaf 3 stuks CODE: 15%KORTING
Winkelwagen 0

CHECKLIST: wat neem je mee naar het ziekenhuis?

bevalling geboorte mama worden zwanger zwangerschap

Je bent zwanger, proficiat! Wat een fantastisch goed nieuws. Ik hoop dat alles goed gaat met jou en jouw mini-me? 

Met deze blog wil ik jou als mama to be, helpen om goed voorbereid in het ziekenhuis te arriveren voor een zo vlot mogelijke bevalling. Niet dat je daar zelf veel invloed op hebt, maar alle beetjes helpen. Dus onder het motto, "goed begonnen is half gewonnen" wil ik jou met deze blog alvast helpen bij de voorbereidingen op die grote dag.

Want een bevallingstas met alle musthaves voor jou en de kersverse baby zullen jou helpen om alvast één zorg minder aan je hoofd te hebben 😉

Ikzelf heb gewacht tot de laatste tweetal weken voor mijn uitgerekende datum om mijn tas inorde te brengen. En sindsdien ging deze, waar we ook naartoe gingen, steeds mee in de wagen. Want je weet nooit wanneer dat klein prutske beslist dat het tijd is 🤷‍♀️

Zelf had ik nog geen ontsluiting of welke tekenen dan ook dat de bevalling eraan zat te komen. Maar indien de gynaecoloog mij gezegd had dat er al wat eerste tekenen zijn en/of dat er al een cm (of meer) ontsluiting was, had ik uiteraard vroeger mijn spullen klaargezet. 

Da's voor iedereen anders en jij weet het beste wanneer de tijd gekomen is om hieraan te beginnen, dus vertrouw op je gevoel!

En ik wéét dat je momenteel geen flauw idee hebt wat je te wachten staat en op welk "gevoel" je precies moet wachten?! Maar probeer er niet te veel over na te denken en geloof mij, je gaat écht wel aanvoelen wanneer het voor jou tijd is om de voorbereidingen te treffen voor jouw bevalling ;) 

By the way, dat kan zelfs al vanaf de 6e maand in je zwangerschap (of vroeger) zijn hé. Er is geen juist of fout. Als jij vindt dat dat klaar moet staan, dan is dat zo. Dus doe waar jij je goed bij voelt! Het is jullie kind, maar het zit in jouw lichaam dus jij bent baas. 

Dat gezegd zijnde, geef ik hieronder een overzicht van de musthaves die niet mogen ontbreken.

 

Voor jezelf:

First things first. Wat zeker niet mag ontbreken is het nodige papierwerk zoals jouw identiteitskaart,  bloedgroepkaart en de papieren van je ziekenfonds en/of verzekeringsmaatschappij zodat je je vlot kunt inschrijven bij aankomst en je die niet nog halsoverkop moet gaan zoeken tussen je weeën door.

Want truth be told, je kunt wel jouw partner inschakelen, maar als het op het zoeken van spullen aankomt vrees ik ervoor dat hij jou gaat kunnen helpen 🙈 Tenminste, als ik uitga van de ervaringen met mijn eigen man. De sleutels mogen bijvoorbeeld nog onder zijn neus liggen, alsnog gaat hij roepen naar mij omdat hij ze niet vindt.. 😅

Toilettas met de verzorgingsproducten die je niet kunt missen zoals tandpasta en tandenborstel, kam, haar elastiekjes , dagcrème en bodylotion en/of deo zodat je jezelf snel kunt opfrissen aan de wastafel.

Gemakkelijke kledij. Een absolute musthave! Ik had een los slaapkleed, een losse trui en pantoffels om te dragen tijdens mijn bevalling. Bij aankomst heb ik mezelf meteen omgekleed zodat ik tenminste comfortabel in mijn kleren zat. Al de rest is al oncomfortabel genoeg ;)

Maar ook voor de eerste dagen na je bevalling, wanneer je nog in het ziekenhuis verblijft, draag je het best gewoon kleren waar je je goed in voelt. Het is geen catwalk dus heel de dag in je pyjama is hier absoluut toegestaan! Alles samen had ik een 6-8 tal slipjes mee, een 3-4 tal sportbeha's (vind ik beter zitten, zonder beugel), 3 pyjama's en dan een outfit om het ziekenhuis mee te verlaten. 

Tip: neem niet jouw skinny jeans mee. Sommigen passen daar heel snel weer in, maar eerlijk .. who cares? Je hebt net een mini-mensje (of meerdere), dat 9 maanden in je buik gegroeid heeft, op de wereld gezet.

No pressure! Geef je lichaam de tijd om in de eerste plaats te herstellen. Die losse huid, dat overtollige vet e.d. zijn 'zorgen' voor later. Bovendien heb je dat extra vet nog even nodig om borstvoeding te kunnen geven. Da's in de eerste plaats de reden waarom jouw lichaam haar vetreserves de afgelopen maanden heeft aangevuld dus wees lief voor je lijf! 😘

By the way, wanneer je (om welke reden dan ook) beslist flessenvoeding te geven is dat evengoed helemaal ok. Jij bent de mama van jouw mini-me en jij weet het beste wat jijezelf en jouw kind nodig hebben en wat het beste werkt voor jullie! Laat niemand jou iets anders wijsmaken 💚

✔ Gsm, camera, go-pro, fototoestel, .. én de laders!! 

✔ Maandverbanden e.d. heb je nog niet echt nodig aangezien deze voorhanden zijn in het ziekenhuis. Zorg misschien wel dat je alvast een verpakking extra absorberende maandverbanden in huis hebt zodat je bij thuiskomst niet onmiddellijk naar de winkel hoeft :) 

✔ druivensuiker om toch wat extra energie op te doen zonder veel te eten

 

Voor jouw mini-me:

Ik voelde aan heel mijn lijf dat ik een grote baby zou krijgen. Op de echo zat hij ook telkens 3-4 weken voor op zijn groei. Maar toen zijn uitgerekende datum naderde vertelde de gynaecoloog mij dat zijn groei "genormaliseerd" was en dat hij naar schatting rond de 3,800 KG zou gaan wegen. Ik had al meermaals gezegd dat hij volgens mijn gevoel 4+ kg zou wegen maar dit stelde mij toen enigszins gerust.

Niets was echter minderwaar. Want na 23 uur bevallen, na het breken van mijn water, was hij daar.  Met zijn 4,170 kg en 53 cm. Mijn (niet zo super) kleine meneertje, Lucas Puts 😍😍

Ik heb dan ook niets gekocht in maatje 50. Hoewel het een gokje was, was ik ervan overtuigd dat dat weggesmeten geld zou zijn en heb ik dus vanaf maat 56 gekocht én kleding die met tussenmaten werken. Wat ik super handig vind omdat ze het dan kunnen beginnen dragen wanneer het nog net iets te groot is en die kleertjes zo toch net iets langer kunnen meegroeien met je mini-me ;) 

Uiteraard zul jij voor jezelf moeten bepalen welke maten je koopt om mee te starten, maar ik was van het principe dat ze beter eerst wat te groot zijn dan na 1-2 weken al te klein. 

Ik kocht dus één mooie outfit in maat 50 en al de rest in maat 56. Zodat hij, zélfs wanneer hij dan toch kleiner zou uitvallen dan ik dacht, sowieso in die mooie eerste outfit zou passen voor zijn eerste fotootje.

 

Maar dus, concreet. Wat heb je in het ziekenhuis allemaal nodig voor dat kleine prutske? (TIP: steek dit in de verzorgingstas, da's lekker gemakkelijk  😉)

 ✔ 5-7 rompertjes of overslaghemdjes

✔  5-7 pyjamaatjes met of zonder voetjes. Het voordeel met voetjes is dat je daarbij geen kousjes nodig hebt. Maar je kunt evengoed schattige outfits meenemen zoals losse broekjes met een shirt/truitje, een playsuit, jurkje,... Zorg er in elk geval voor dat je zo'n 5 à 7 outfits meeneemt.

 

✔  een 3-tal hydrofiele doeken, al waren deze ook voorhanden in het ziekenhuis dus op zich is dat nog niet noodzakelijk in het ziekenhuis zelf. Maar in elk geval wel goed om alvast in huis te hebben zodat je bij thuiskomst niet meteen naar de winkel hoeft. 

✔ Een eerste knuffeltje en tutje

✔ een babymutsje. Het eerste mutsje krijgt jouw mini-me sowieso bij de geboorte, maar nadien is het handig om nog enkele mutsjes te hebben. Al hoef je daarin niet te overdrijven. Een 3-5 tal mutsjes zijn zeker voldoende. 

✔ krabwantjes, sokken en pantoffeltjes/schoentjes. Die scherpe nageltjes zouden zonder wantjes als snel z'n gezichtje openkrabben. De wantjes houden jouw kleintje veilg voor zijn ongecontroleerde bewegingen ;) Maar ook sokken kunnen hiervoor gebruikt worden én heb je uiteraard nodig om die kleine voetjes te verwarmen. Tot slot is ook een paar slofjes en schoentjes een aanrader om de voetjes goed warm te houden. 

✔ Vochtige doekjes, bij voorkeur recycleerbare uiteraard! Want die gaan er vaak heel snel door en als je eens rekent zal dat kleine spruitje in die eerste week al een serieus afvalbergske aan doekjes, luiers, .. geproduceerd hebben. Met recycleerbare doekjes echter, beperk je het afval echter aanzienlijk 🌱

✔ maar ook andere verzorgingsproducten zoals billencrème, bodylotion, shampoo, ..  kun je het best al meenemen in een verzorgingstas

✔ Pampers krijg je die eerste dagen in het ziekenhuis maar nadien heeft jouw kleintje uiteraard nog de komende 2-3 jaar pampers nodig dus geen overbodige luxe om deze alvast aan te schaffen. Hierbij kan ik de Totsbots wasbare luiers ten zeerste aanraden. Meer info hierover vind je hier

 Een grotere doek is altijd handig om over jullie te kunnen leggen tijdens het geven van de borstvoeding. Maar je kunt hiervoor ook een hydrofiele doek gebruiken, zoals ik vooral deed. Multi-functioneel en super handig.

 

✔ Tot slot heb je ook een jasje en/of slaapzak nodig om jouw kleintje lekker warm in te houden wanneer jullie huiswaarts keren én uiteraard een maxi-cosi om jouw mini-me veilig thuis te krijgen ;)  

 

Volg Mini-me op Facebook en Instagram en activeer jouw profiel via mijn webshop (zie cadeau-icoontje rechtsonder) om punten en mooie kortingen te sparen bij elke aankoop die je doet én bij elke vriend(in) die dankzij jouw doorverwijzing een aankoop doet 💚🌈 


Ouder bericht Nieuwer bericht